Momogunology Forum

This site ( MOMOGUN FORUM) is for forum lovers eager to discuss anything positive on Momogun Ethnic and its people. Share with us on anything especially related to Momogun people positively.
 
IndeksPortalCalendarGalleryFAQPencarianAnggotaGroupPendaftaranLogin
Top posters
bushido
 
randagan
 
Admin
 
myki
 
Enuvung
 
paraivagas
 
nikhmedia
 
bon
 
Ferr
 
Randavi
 
Latest topics
Affiliates
free forum
Facebook
Follow us on Twitter
Momogunology Links

MOMOGUNOLOGY GROUP  

Momogunology Centre

Momogunology Blog

Randagan Extra Blog

The Rungus Times

Resipi Momogun

Momogun Chat Room


TAMU ONLINE TOKOU
Momogun Trade Union

 

MOMOGUN SANDAD
Rungus Education
Sabah's Last Frontier
Rungus People Blogspot

Sahabat Felda Forum
Mikakambai Forum

 

SABAH FORUM

I love Sabah Forum

Sabah Forumotion

Nunuk Ragang Forum

Sabah Forum

Kadazandusun Forum

 

NEWSLINK

New Sabah Times
Sabah Daily Express
The Borneo Post Online
Malaysia Kini
Berita Harian
Utusan Melayu

User Yang Sedang Online
Total 1 user online :: 0 Terdaftar, 0 Tersembunyi dan 1 Tamu

Tidak ada

User online terbanyak adalah 51 pada 14/11/2009, 8:28 pm
< class="" height="25"> Pencarian
 


 Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Perkenalkan diri.. jom
22/9/2008, 1:15 am by Admin
testing post

Comments: 60
Tulun kimaragang mantad KUS
24/6/2009, 4:49 pm by rumputt
Pertama sekali menorimakasi oku sid tuan admin sbb menuduk do lalan kumaa siti. Ong aso ih kesalaaan nah aeingin oku dot mogom-ogom poh siti...kaakalu ong waro poh tongo kuukupi hihihi!!! Very Happy

Comments: 2
Kakitangan Rasmi Momogunology Research Centre [MRC]
2/1/2009, 9:34 pm by bushido
Kepada pembaca yang terhornat,

Di sini pihak pengurusan Momogunology mengumumkan bahawa rakan rasmi dan tetap Momogunology baru 1 orang iaitu seperti senarai di bawah:

1. Ie. Randagan

Tugas-tugas tobpinai Randagan ialah dalam bidang:
- Kesusasteraan Kodori Momogun dan di bantu oleh saya
sendiri Ie. Bushido
- Kayu dan Herba Momogun


PERHATIAN:

kepada sesiapa yang berminat bergabung …

[ Full reading ]
Comments: 6
Sebuah seruan dari pendiri Momogunology
1/1/2009, 6:38 pm by bushido
Para pembaca yang terhormat,


Hari ini saya hendak meminta Anda untuk mendukung Momogunology dengan pelbagai sejarah lisan, boros momogun, tuturan, usuran, bvahul dan apa saja bentuk kesusasteraan momogun rungus.

Mungkin ini kedengarannya aneh mengapa Momogunology perlukan semua itu?

untuk pengetahuan anda, Momogunology ialah salah satu-satunya projek web paling populer dan paling banyak …


[ Full reading ]
Comments: 3
Kopivosian Tadau Kinosinaan
3/1/2009, 4:54 pm by bushido
Saya ingin ucapkan Happy Birthday kumaa tobpinai Randagan.

ndak lama lagi tu... 1 hari lagi sampai sudah tadau kinosinaan.

Comments: 5
Momogun Pitas
11/1/2009, 8:42 pm by pinsan
Bah mari lah bah kenal2 sama saya..orang momogun dari pitas juga bah ni.

Oh ya kpd tuan admin, saya ada meleetakan nama forum tuan di website saya seperti di signature saya tu.

Comments: 3
kopivosian rumikot kumaa momogun sandad
18/10/2008, 8:46 pm by Admin
kopivosian kumaa ahli momogun sandad...

selamat bergabung...

Comments: 3
Di sebalik kehidupan ini...
23/11/2008, 11:37 am by Admin
Saya masih ingat masa saya kecil. Keluarga saya besar dengan adik-beradik yang ramai. Makanan harian kami jarang sekali makan daging setiap hari sayur (pelbagai jenis sayur yg tiada dijual di pasar kerana terdiri daripada sayur tradisional yang hanya dapat diperolehi di hutan sahaja).

Dari pada rebung buluh sehinggalah kepada tivak polod, tomborua yang pahit, betik, jantung pisang dan …


[ Full reading ]
Comments: 5

Share | 
 

 Agama Labus adalah agama tertua di Sabah

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
PengirimMessage
Admin
Admin
avatar

Jumlah posting : 144
Location : Momogun Planet
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   4/10/2008, 8:40 pm

Agama Labus tidak asing lagi kepada bangsa Momogun. bangsa Momogun pada masa kini juga di kenal sebagai Kadazandusun-Murut.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://momogun.page.tl
myki
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 100
Location : kk
Registration date : 12.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   12/10/2008, 1:15 pm

ramai org menyangka labus tu freethinker
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
bushido
Pinsan Haring


Jumlah posting : 415
Location : Kudat - KL
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   12/10/2008, 11:48 pm

myki wrote:
ramai org menyangka labus tu freethinker

ahli fikir barat dan termasuk para akademik di negara kita sendiri yang bukan di kalangan Momogun juga berfikir bahawa Agama Labus adalah Pagan. Kalau freetinker belum saya pernah dengar.

Apapun Agama Labus bukanlah pagan. ia merupakan satu agama yang umumnya dapat di temui di kalangan suku peribumi Momogun di seluruh Borneo
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://www.momogun.page.tl
myki
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 100
Location : kk
Registration date : 12.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   14/10/2008, 11:00 pm

i bo tongo kalasmet ku ino minomoros...minomogoduat nunu tugama tongo molohing ku..binoros ku nobo labus...kabo dioti nga freethinker....
Bansa po do rungus nga a dioti opining...
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin
avatar

Jumlah posting : 144
Location : Momogun Planet
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   15/10/2008, 12:51 am

tidak di kenal pasti bila agama labus mula di amalkan oleh momogun tetapi sepanjang sejarah lisan Momogun rungus, hukum agama labus bersumberkan oleh dua tokoh zaman silam iaitu:
- Aki Gomburon
- Aki Guraumanuk
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://momogun.page.tl
myki
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 100
Location : kk
Registration date : 12.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   6/11/2008, 9:43 pm

Minta terangkan sesiapa yang arif......
LABUS SAMA KA DINGAN PAGAN? Question Question confused confused
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin
avatar

Jumlah posting : 144
Location : Momogun Planet
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   6/11/2008, 11:00 pm

Agama Labus ini adalah seperti mana definisinya
adalah dalam bahasa Momogun. Namun dari segi doktrin dan
upacaranya maka agama labus ini mana-mana pun jua suku-suku di
kepulauan borneo baik sarawak mahupun kalimantan doktrinnya adalah
sama.

sebagai contoh:

Tahun baru - pesta kaamatan,
pesta gawai [sarawak dan kalimantan pakai istilah ini] merujuk kepada
pembukaan tahun bagi warga kepulauan borneo. dalam kata lain karakter
agama labus ini juga dapat di lihat pada suku peribumi borneo yang
lain.

Penganut di kalangan KDM makin kurang. dianggarkan 20%
dari penduduk rungus, tombonuvo dan juga banggi masih amalkan agama
labus. Tetapi di pedalaman mungkin masih ada lagi.

Kalau Agama Labus maka nama Tuhannya adalah
Kinoringan. Semua KDM tahu siapa itu Kinoringan. Pada hari ini istilah
Kinoringan ini juga di gunakan dalam Alkitab untuk terjemahan secara
langsung dari Yahveh dalam bahasa Ibrani.

SEDIKIT PENGENALAN MENGENAI DOKTRIN AGAMA LABUS (bunyi: Lzabvus)

Apabila ingin menceritakan mengenai NUNUK RAGANG secara serius elok
kembali belajar itu ilmu pengetahuan AGAMA LABUS.

AGAMA LABUS adalah
satu agama yang di namakan oleh BOBOLIZAN GURAUMANUK. Dia menamakannya sebagai AGAMA LABUS yang bermakna;



  1. AGAMA – berasal dari bahasa Rungus yang bermakna "BOLEH DI LAKUKAN"

    • ‘A’ - boleh
    • ‘Gama’ - buat / lakukan.
    • AGAMA bermakna boleh di lakukan atau baik di lakukan di izinkan atau di perkenankan.
</li>


<li>LABUS – bermakna keluar/lepas dalam bahasa Rungus

Agama Labus bermakna SATU SET HUKUM-HUKUM MOMOGUN YANG BOLEH DILAKUKAN UNTUK MELEPASKAN MEREKA DARI HUKUMAN, LAKNAT, SUMPAHAN ATAU MURKA DARI TUHAN.

Mengapa perlu ada AGAMA LABUS?

Menurut Bobolizan Gomburon dan Bobolizan Guraumanuk, manusia ini pada asalnya adalah DEWA atau Makhluk Ilahi. Setelah di hasut atau termakan hasutan ROGON iaitu anak KINORINGAN MAMANGUN sendiri,
manusia yang wujudnya Dewa itu telah ikut serta merebut kedudukan
KINORINGAN maka akhirnya KAVANUSAN (Syurga) telah huru-hara dan
KINORINGAN mematahkan bala tentera ROGON dan menjatuhkan hukuman kepada pengikutnya. Manusia
adalah salah satu yang termakan kata-kata ROGON maka akhirnya manusia
yang di panggil sebagai Dewa (RUMANDAVI) pada asalnya kini di panggil RINIBA.

RINIBA adalah dari kata SIBA yang bermakna RENDAH. Iaitu Riniba membawamakna "makhluk ciptaan KINORINGAN MAMANGUN yang telah direndahkan statusnya. [Vangun do Kinoringan dot ininsibakan]. Maka dalam bahasa Momogun Rungus MANUSIA di sebut sebagai RINIBA.

Untuk mengelakkan dari KUTUKAN dari KINORINGAN terhadap mereka yang
mengkhianati Kinoringan maka wujudlah jambatan penghubung antara
Kinoringan dan bangsa Momogun iaitu AGAMA LABUS yang di perturunkan
kepada Bobolizan Guraumanuk untuk memperbaharui HUKUMAN KERAS yang
di perturunkan sebelumnya kepada Bobolizan Gomburon.

AGAMA LABUS yang di wartakan Bobolizan Guraumanuk ini menghapuskan
HUKUMAN MATI seperti memasukkan pesalah yang membunuh orang ke dalam
BUBUH dgn BATU lalu di buang ke dalam Sungai Deras atau Laut.

Melalui hukum Guraumanuk dengan setiap DOSA-DOSA orang Momogun boleh
dibayar dengan MENGORBANKAN haiwan ternak seperti AYAM (nilai ayam
bergantung kepada warna hitam / putih warna lain tidak diterima), atau
kesalahan besar korbankan KHINZIR atau KERBAU dan sebagainya. Khinzir
adalah yg paling bernilai korbannya dalam Agama Lzabvus. </li>


Mereka sembahyang di mezbah persembahan korban seperti gambar di bawah ini:



Hari kebesaran Agama Labus adalah Tahun Baru iaitu Kaamatan. kaamatan agama labus tidak ada mabuk-mabukan seperti masa kini.

dari segi pelupusan dosa maka uapcara mamasi dan managas juga merupakan hari besar agama ini.

SUMBER:
Momogunology Research Centre
www.momogun.page.tl
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://momogun.page.tl
Enuvung
Pinsan Haring


Jumlah posting : 75
Registration date : 16.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   7/11/2008, 2:19 pm

ADIH.. BANAL KO RUMAMAI IH ROGON ONG MANAGAS.. ADA JIRAN KAMI BAH TIDAK JAUH DARI RUMAH KAMI.. KELUARGA INI MEMANG TOTALY LABUS BANAL2.. KELUARGA DIORANG TIDAK PERNAH RAMAI ATAU BERANAK PINAK SIKIT SAJA. KALAU JADI PUN PASTI MATI DIMASA KECIL IAITU WAKTU BABY LAGI.. SAYA RASALAH ITU ADALAH SALAH SATU PEKERJAAN ROH JAHAT JUGA..
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
bushido
Pinsan Haring


Jumlah posting : 415
Location : Kudat - KL
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   18/11/2008, 8:39 pm

Ogumu e ma kagi ot labus didino. ong sid ponong onduon om timug ogumu e ot labus ot sambayang. sid barangkason nga varo e ot labus.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://www.momogun.page.tl
myki
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 100
Location : kk
Registration date : 12.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   20/11/2008, 9:38 pm

manisa wrote:
ADIH.. BANAL KO RUMAMAI IH ROGON ONG MANAGAS.. ADA JIRAN KAMI BAH TIDAK JAUH DARI RUMAH KAMI.. KELUARGA INI MEMANG TOTALY LABUS BANAL2.. KELUARGA DIORANG TIDAK PERNAH RAMAI ATAU BERANAK PINAK SIKIT SAJA. KALAU JADI PUN PASTI MATI DIMASA KECIL IAITU WAKTU BABY LAGI.. SAYA RASALAH ITU ADALAH SALAH SATU PEKERJAAN ROH JAHAT JUGA..

telalu taksub kali...tida pasaya hospital ka itu manisa...

pernah dingar tu moyang cerita org dulu2 kalau ada meninggal dikuburkan 'sid sunsud binatang' kalau baby kasi masuk dalam 'saging' pastu sangkut di pokok.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
randagan
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 201
Location : Lahad Datu-Kudat
Registration date : 29.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   22/11/2008, 2:14 am

myki wrote:




pernah dingar tu moyang cerita org dulu2 kalau ada meninggal dikuburkan 'sid sunsud binatang' kalau baby kasi masuk dalam 'saging' pastu sangkut di pokok.

Ini mungkin berlaku sekitar 100 tahun dahulu, tapi sekiranya ia masih diamalkan sekarang tentulah pihak berwajib tidak berdiam diri. Ini satu amalan yang tidak boleh dikekalkan kerana bertentangan dari sudut peraturan dan agama (kristian dll). Tapi kalau yang berkait dengan adat resam, seperti adat meminang, perkahwinan, penyelesaian pertikaian sesama penduduk setempat dan jenayah kecil-kecilan ia masih relevan dan perlu dikekalkan kerana ia boleh berhubung kait dengan identiti bangsa rungus. Begitu juga dengan pemakaian semula nama Rungus Tulen, perlu dikembalikan...ini identiti yang paling besar...setuju ka myki?
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://sahabat.forummotion.com/
Enuvung
Pinsan Haring


Jumlah posting : 75
Registration date : 16.10.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   24/11/2008, 2:19 pm

yang sangkut di saging tu inda pernah dengar tapi kalau kubur dibawah sunsud itu ya ada... orang yang tanam baby tu tak takut kaa... dan kenapa perlu dikubur bawah sunsud tu ja??
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
randagan
Pinsan Haring
avatar

Jumlah posting : 201
Location : Lahad Datu-Kudat
Registration date : 29.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   24/11/2008, 8:21 pm

manisa wrote:
yang sangkut di saging tu inda pernah dengar tapi kalau kubur dibawah sunsud itu ya ada... orang yang tanam baby tu tak takut kaa... dan kenapa perlu dikubur bawah sunsud tu ja??

Mungkin disebabkan oleh 2 faktor:- 1. Invironment 2. Kepercayaan.

Senario dan situasi masa tu banyak berkait dengan invironment setempat itu sendiri; keadaan petempatan yang didirikan disatu lokasi saja (bvinatang), peraturan juga turut membenarkan ia dilakukan malah ia digalakkan. Dari segi kepercayaan- mereka percaya dengan mengebumikan seseorang di bawah rumah (sunsud), hubungan mereka dengan si mati (roh) ) tidak terputus. Begitu juga dengan cara menyemadikan bayi- mereka percaya dengan hanya memasukkan mayat bayi ke dalam bekas ( saging ), kasih sayang mereka pada bayi itu sentiasa segar. Mereka juga percaya, bayi belum mampu berhadapan dengan "alam" dalam tanah yang lebih mencabar.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://sahabat.forummotion.com/
nikhmedia
Pinsan Haring


Jumlah posting : 43
Age : 30
Location : Kota Kinabalu - Pitas
Registration date : 11.07.09

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   10/9/2009, 12:04 am

aku konpius sikit ni agama labus.. apa istilah ni agama labus kalau dalam urang putih punya cakap.. kalau BI, agama = religion. tapi yg agama dlm perkataan agama labus ni bukan 'religion' bah kan? maksud dia 'things that we're allowed to do' (a-gama) kan? begitu kai tu pinsan?

saya mau tau saja apa istilah ini agama labus dlm BI? Labus religion, belief system of traditional Rungus people, animisme belief system, paganisme, traditional belief system of Rungus atau Labus saja mau cakap? konpius bah ni istilah2..
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://nikhmedia.blogspot.com/
bushido
Pinsan Haring


Jumlah posting : 415
Location : Kudat - KL
Registration date : 22.09.08

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   11/9/2009, 1:24 am

Agama Labus bermakna SATU SET HUKUM-HUKUM MOMOGUN YANG BOLEH DILAKUKAN UNTUK MELEPASKAN MEREKA DARI HUKUMAN, LAKNAT, SUMPAHAN ATAU MURKA DARI TUHAN.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://www.momogun.page.tl
nikhmedia
Pinsan Haring


Jumlah posting : 43
Age : 30
Location : Kota Kinabalu - Pitas
Registration date : 11.07.09

PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   12/9/2009, 3:17 am

oooo.. nah, paham suda aku ni pinsan.. kopivosian!
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://nikhmedia.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubyek: Re: Agama Labus adalah agama tertua di Sabah   

Kembali Ke Atas Go down
 
Agama Labus adalah agama tertua di Sabah
Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Momogunology Forum  :: Religions & Beliefs :: Agama Labus-
Navigasi: